output_48c0L3.giftitle

Четири български и 16 чуждестранни отбора ще стартират в Обиколката на България

Четири български и шестандесет чуждестранни отбора ще участват в 64-ото издание на колоездачната обиколка на България. Състезанието ще се проведе между 29 август и 3 септември в рамките на пет етапа. Стартът е в Нова Загора, а финалът - във Велико Търново.

Четвъртата най-стара колоездачна обиколка в света, която не се проведе през миналата година, през тази ще се състои по първоначалните планове, въпреки опитите на нерегистрирано ръководство на колоездачния съюз с председател Евгени Димитров да я провали.

След това на 5 и 6 септември ще се състои и Обиколката на Черноморието. Двете състезания се провеждат под логото "Тур България", като имат еднаква категория и носят точки за ранглистата на Международния колоездачен съюз (UCI).

Българските отбори са пловдивският "Цар Самуил", троянският "Хемус", столичният "Васил Левски" и "Несебър-Сливен-Шокблейз".

Етапите в обиколката остава без промени. Откриването и прологът са на 29 август в Нова Загора. Оттам колоната ще потегли по 124-километрова отсечка към Пловдив. Финалът на първия етап ще съвпадне с откриването на обновената многофункционалната спортна зала "Колодрума".

Вторият етап е 166 километра, като стартира от Пловдив, преминава през изкачването на Беклемето и финишира в Троян. Следва 102-километрова отсечка от Троян до Трявна през Севлиево и Габрово.

Четвъртият етап е най-тежък. Той е с дължина 190 километра, като включва изкачвания на Котел и Карандила, откъдето колоната ще се спусне към финала в Сливен. Последният етап е 112 километра и преминава през Прохода на Републиката.

За първите трима в отделните етапи ще има бонификации от 10, 6 и 4 секунди, а за междинните и планинските спринтове - 3, 2 и 1 секунди.

Първата обиколка на Черноморието ще бъде в два етапа - Бургас-Добрич на 5 септември и Добрич-Варна на 6 септември. В състезанието ще участват същите отбори, които ще се включат в Обиколката на България.

Източник: dnevnik.bg

Facebook comment